1 / 4
Sluis
Zicht op Sluis 1 in het vroege voorjaar
2 / 4
Sluis
Zicht op Sluis 1 in het voorjaar
3 / 4
Sluis
Zicht op Sluis 1 in de herfst
4 / 4
Sluis
Zicht op Sluis 1 in de winter


Aan het werk

Meteo Oosterhout

Locatie

Meteo Oosterhout is gelegen in de wijk Vrachelen 1 van Oosterhout nabij Sluis 1 op 51º 38' 39" NB en 4º 50' 17" OL. Het weerstation ligt in de achtertuin van mijn huis in stedelijk gebied in een sterk ontwikkelde stedelijke zone van dicht op elkaar gebouwde rijtjeshuizen met een gemiddelde bevolkingsdichtheid. De ligging van het station kan als beschut worden gekenmerkt; het ligt op ongeveer een afstand van eenmaal de hoogte van de omliggende bebouwing in mijn achtertuin. De achtertuin van 4 bij 9 meter, gericht op het zuidwesten, is voornamelijk opgebouwd uit tegels en donker split omheind met houten en stenen schuttingen. Het station is geplaatst aan een paal op de zuidoostelijke afscheiding op 7 m van het huis op een hoogte van 2 m boven de grond.

Weerstation

Sinds 31 augustus 2017 doe ik mijn waarnemingen met een Davis weerstation, de Vantage Pro2 met fan. Hiermee worden de volgende metingen verricht:

Effect van de plaatsing op de waarnemingen

De beschutte plaatsing van het weerstation in stedelijk gebied heeft uiteraard een grote invloed op mijn waarnemingen. Af en toe kalibreer ik voor zover dat mogelijk is mijn weerstation door de metingen te vergelijken met die van het dichstbijzijnde weerstation van het KNMI. Dat is Gilze-Rijen, ruim 12 km ten zuidzuidoosten van mijn weerstation. Zonloze dagen met dikke bewolking zonder neerslag en vrij veel wind vormen de ideale omstandigheden om de temperatuur en de luchtvochtigheid te vergelijken. Totnogtoe blijken de temperaturen dan niet veel af te wijken, vaak niet meer dan 0,1º C. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid, doorgaans niet meer dan 2%. Deze instrumenten heb ik nog niet hoeven aan te passen. Dagen met geen of heel weinig wind zijn ideaal om de luchtdruk te vergelijken. Hier zie ik af en toe een afwijking van meer dan 0,1 hPa. In dat geval kalibreer ik het instrument. Er zijn een paar aanpassingen zowel naar boven als naar beneden toe gedaan van maximaal 0,2 hPa.

De fan zorgt ervoor dat verse lucht van onderen in het tegen de zon afgeschermde gedeelte waar de temperatuursensor zich bevindt wordt gezogen. Volgens de fabrikant zou bij maximale zonnestraling de afwijking naar boven toe kunnen oplopen tot 0,3º C. Toch worden hier in de middag hogere temperaturen gemeten, soms tot 3º C toe. Dat kan verklaard worden door de beschutte steenrijke omgeving. In stille heldere nachten kan het verschil zelfs tot ruim 4º C oplopen, een bekend verschijsel dat het in steden minder afkoelt dan in open gebieden. Met de semiprofessionele apparatuur van Davis kan ik zeggen dat de metingen voor temperatuur, luchtvochtigheid, neerslaghoeveelheid en luchtdruk een accuraat beeld geven van de weersomstandigheden alhier. Dat kan ik helaas niet zeggen van de windmetingen. Door de plaatsing van de anemometer en de windvaan bij het weerstation meet ik veel te lage windsnelheden en hoofdzakelijk wind uit het zuidoosten of het noordwesten door de oriëntatie van het huizenblok waartoe mijn huis behoort. Hoogtevrees is er de oorzaak van dat ik die instrumenten tot dusver niet op het dak heb geplaatst. Misschien komt dat er ooit nog van.

Hiervoor had ik een weerstation van Alecto, de WS-4050. Ongeveer twintig jaar heb ik hier met plezier metingen mee verricht. Al moet ik zeggen dat de metingen die ik daarmee verrichtte toch duidelijk van mindere kwaliteit waren. Met name de temperatuursmetingen in de zon konden in vergelijking met Gilze-Rijen erg hoge waarden aangeven en met bepaalde windsnelheden veroorzaakte vibraties in het station het omklappen van de sensor in de regenmeter, waardoor bij droog weer ineens neerslag werd waargenomen. Maar de Vantage Pro2 is wel ruim vijfmaal duurder...

Meteo Oosterhout op het internet

De waarnemingen van meteo Oosterhout zijn behalve op deze website ook te vinden op de Weather Observations Website (WOW) van het Britse meteorologische instituut Met Office. Klik op het logo van Met Office WOW en tik in het zoekvak Meteo Oosterhout in en de kaart zoomt in op Oosterhout. De gegevens worden elke tien minuten ververst.

Met Office WOW

Dezelfde gegevens die naar het MET Office worden gestuurd, kunnen ook via WOW-NL van het KNMI bekeken worden. Klik op het logo van WOW-NL en tik in het zoekvak Meteo Oosterhout in en de kaart verspringt naar de omgeving van Oosterhout.

KNMI WOW

Ook op de website van Weather Underground kunnen de waarnemingen op de Wundermap bekeken worden. De gegevens worden elke minuut ververst! Meteo Oosterhout is hier onder de naam Oosterhout Sluis 1 bekend.

Wundermap