Dom van Nidaros
Dom van Nidaros

De video heeft een hoge resolutie en om de beelden goed tot zijn recht te laten komen kunt u hem het beste op het volledige scherm afspelen. Dat vereist een snelle dataverbinding. Heeft u die niet dan kunt u de video beter eerst downloaden en daarna lokaal bekijken.

Het Sint Olavspad

Het avontuur

Eind 2015 las mijn vriendin Susanne het volgende in de Volkskrant: "Het gaat niet om de reis, maar om de bestemming", lezen we op een informatiebord langs de pelgrimsroute voordat we neerploffen op een boomstronk. De banden van de rugzak snijden in onze schouders en onze kelen zijn droog. Eigenlijk kunnen we niet meer. Maar we moeten verder, op weg naar ons doel: het graf van Sint Olav, de beschermheilige van Noorwegen. Waar hij precies ligt begraven, weet niemand, maar alle borden wijzen richting Trondheim waar de Nidaroskathedraal op ons wacht.

Het zou het begin worden van een prachtig avontuur: Een pelgrimage naar de Nidaroskathedraal. De tocht kan je op meerdere plaatsen beginnen, Susanne besloot om in Oslo te starten 643 kilometer vanaf het einddoel. Ze vroeg of ik haar vanaf de stad Otta, bijna 300 kilometer voor het einde, kon begeleiden. Dat wilde ik graag en het kwam me goed uit, begin juni 2016 zou ik met pensioen gaan. Nou had ik nog nooit een lange wandeltocht ondernomen en tijdens de voorbereiding in het voorjaar kreeg ik tal van klachten waardoor het maar de vraag was of het voor mij door kon gaan. Maar vlak voordat ik zou gaan lopen, Susannne was toen al onderweg met haar schoonzus Lieke, verdwenen dankzij het werk van mijn fysiotherapeut alle klachten. De video op deze pagina gaat over de tocht van Otta naar Trondheim dwars door de ruige Dovrefjell.

De geschiedenis

Olav II Haraldson, geboren in 995, liet zich in 1012 dopen in Rouen. Toen hij zichzelf in 1016 tot koning van Noorwegen uitriep, dwong hij de nog niet christelijke bevolking tot bekering, vaak met grof geweld. Hij stichtte het bisdom Nidaros, het latere Trondheim. In 1028 werd hij verdreven en leefde hij in ballingschap in Rusland. Bij zijn poging om in 1030 terug te keren werd hij gedood in de slag bij Stiklestad. Een jaar later werd hij heilig verklaard en herbegraven in de Nidaros-domkerk. Sindsdien wordt hij Olav de Heilige genoemd.

In korte tijd groeide de Nidaros kathedraal uit tot één van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella. Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid. Na vijfhonderd jaar werd het 564 kilometer lange Sint Olavspad in 2013 opnieuw leven ingeblazen met een speciale heropeningsweek en sindsdien kunnen wandelaars weer in de voetsporen van Olav Haraldsson treden voor een avontuurlijke én innerlijke reis. Een unieke ervaring!


Dovrefjell

Meer informatie

Op het internet is veel informatie te vinden over het Sint Olavspad. Dit is de website van de organisatie "Pilegrimsleden" die het pad weer op de kaart heeft gezet.

In het Nederlands is er de wandelgids van Ria Warmerdam genaamd "Het Olavspad van Oslo naar Trondheim". Mij is tijdens de pelgrimstocht opgevallen dat de Duitse reisgids van Hanna Engler "Norwegen: Olavsweg (Der Weg ist das Ziel)" duidelijk betere beschrijvingen van de routes bevat. Maar dan moet je het Duits natuurlijk goed beheersen.

Merk op dat er meerdere routes zijn. Een andere belangrijke route begint in Zweden in Selånger aan de Oostzeekust. Op deze website kunt u hier meer informatie over krijgen. Over dit pad heeft Ria Warmerdam de wandelgids "St. Olavspad, S:t Olavsleden Zweden van Selånger naar Trondheim" geschreven.

Paaltje